In Blog

Als er iets is dat ik jou ontzettend gun, is het wel om minder stress te ervaren en je vooral lekker relaxed te voelen. Kortom, weg met die stress en op naar een relaxter leven. En daarmee bedoel ik niet dat je niets meer hoeft te doen waar je ook maar een beetje stress van krijgt… Ik bedoel dat je lekker vol in je leven staat en je je toch relaxed en ontspannen voelt. Ik heb dat voor elkaar gekregen. Tussen jou en mij? Ik was een behoorlijke stresskip. En dat is niet eens zo heel lang geleden.  Maar er is hoop. Er zijn vele wegen naar Rome en ook naar minder stress ;). Hier alvast 1..

Minder stress door 15 minuten eerder op te staan?
Ik hoor je denken. Heuh? 15 minuten eerder op? En dat moet me helpen om me relaxter te voelen? Maar ik ben al moe… Zo dacht ik ook, echt. Slaap is me dierbaar. Maar eerlijk is eerlijk, 15 minuten langer snoozen maakt echt niet het verschil tussen dag en nacht, tussen moe en uitgeslapen. Toch?! Duss.
Een paar jaar geleden ben ik met frisse tegenzin begonnen met 15 minuten eerder opstaan. In mijn geval 15 minuten eerder dan mijn kinderen wakker worden. Waarom? Om even 5 minuten rustig wakker te worden. In plaats van met het (oh zo gezellige) gekwetter van mijn kids.. Sindsdien begin ik mijn dag, lekker rustig, met een kop thee of koffie, op de bank. En vervolgens 10 minuten meditatie.

10 minuten in de wierook op een kussen
Meditatie. Ik had het 10 jaar geleden bijna een vies woord gevonden. 😉 Nogal nuchter opgevoed zullen we maar zeggen. Ik dacht, ik ga echt niet zweverig op een kussen zitten hummen.
Maar hé, uitproberen kan geen kwaad en ik was toch wel benieuwd waarom zoveel mensen zweren bij meditatie. Met de stoute schoenen aan een paar apps uitgezocht en uitgeprobeerd. Merkte ik meteen verschil? Nee natuurlijk niet, maar ja, een blokjesbuik krijg je ook niet na een week sportschool. Het kost tijd en oefening voordat je echt verschil bemerkt.
Nu zeg ik niet dat 10 minuten mediteren per dag hetzelfde verschil maakt als bijvoorbeeld mindfulness een integraal onderdeel van je leven te maken. Maar alle beetjes helpen. En mij helpt het zeker! En oh ja, mediteren, het kan ook gewoon in je normale kleren, zonder wierook, op de bank 😉

Meditatie? Waarom?
Omdat je bewust even 10 minuten uit de hectiek van de dag stapt. Een soort minivakantie zeg maar, elke dag. Klinkt goed, toch?En het helpt je bijvoorbeeld om niet meer zoveel totaal nutteloze gedachten te hebben.. Je kent het wel, van die momenten die eigenlijk heel fijn zijn en waar je van wilt genieten, maar die worden overschaduwd door alle (pieker) gedachten in je hoofd. Meditatie kan je helpen om die totaal nutteloze en vaak stress veroorzakende gedachten te verminderen. Ik zeg, top! Meditatie helpt je via heel veel andere wegen, maar daarover later meer. Wil je zelf al starten? Ik zeg, doen!

Apps om mee te beginnen
Er zijn ontzettend veel apps voor begeleide meditatie. Hier een paar die ik gebruik.

Calm
Buddhify
Headspace
Simple habit
Meditation moments

Oh ja, en last but not least. Word niet boos op jezelf als het niet meteen zo goed ‘lukt’ als je zou willen. Proberen is al goed, elke seconde is er 1, en de aanhouder wint.

Ik zeg, probeer het!