In Blog

Minder moeten van jezelf, met deze gouden tips

Minder moeten van jezelf. Klinkt goed toch? Want ai ai ai, wat moeten we de hele dag veel. Althans, zo voelt het vaak. Mijn klanten lopen hier vaak in het begin van de coaching erg tegenaan. Dat eeuwige gevoel dat ze nog zoveel moeten geeft ze vaak een gevoel van onrust en druk. En het zorgt er vaak voor dat ze eigenlijk niet zo goed kunnen ontspannen. Soms voelen ze zich zelfs schuldig als ze zichzelf dan toch even een avondje niksen gunnen, want ja, die to do lijst die is nog niet helemaal afgevinkt. Herkenbaar? Lees dan vooral even verder.

Minder moeten, meer leven

Annemiek Leclaire schreef een boek met deze titel. Geniaal vind ik de titel en het boek.  Ze schrijft van die dingen die voor veel lieverds zo herkenbaar zijn. Misschien ook wel voor jou. Om een paar voorbeelden te noemen:

“Ik kijk bij het wakker worden niet verlangend uit naar de dag, maar ik zie een oneindige reeks ‘moetjes’.

“Ik zie welvarende, intelligente mensen overspannen raken van deels zelfopgelegde verplichtingen”.

“Tieners klagen over hun volle agenda’s, net als pensionado’s, die toch zeeën van tijd zouden moeten hebben.”

“Dat eeuwige moeten, werkt een beetje beklemmend.”

Herken je hier iets van? Misschien herken je dan ook wel dat als je dan een een keertje niks moet, je het misschien wel invult met scrollen langs de perfecte plaatjes op social media. Waardoor je nog meer prikkels opneemt, wat ook gewoon energie kost. En waardoor je misschien nog meer het idee hebt, dat je nog van alles moet doen, om aan dat ideale plaatje te voldoen.

Man wat heeft die Annemiek Leclaire de vinger op de zere plek weten te leggen met haar boek. En wat ben ik een bofkont dat ik me realiseer dat ik al zoveel lieve klanten heb mogen helpen bij alle struggles die in dit boek naar voren komen.

Zoveel moeten van jezelf, kost je zoveel

Of het heel erg is? Dat je zoveel moet de hele dag? Ik denk dat je dat zelf wel aanvoelt. Voelt het relaxed? Wat kost het je?

Als je een soort van achtervolgt wordt door alles dat je nog ‘moet’,  gebeurt het vaak dat je de dingen uit je leven fietst die in jouw optiek niet echt noodzakelijk zijn. Je weet wel, van die dingen die je eigenlijk zo’n plezier geven en waar je zo’n energie van krijgt. Toen ik als Psycholoog nog mensen hielp met burnout-gerelateerde klachten, zag ik dat bij iedereen terug. Hun leven werd een soort van uitgekleed. Al het plezier ging eruit en alleen de ‘moetjes’ bleven nog over. Zonde. En niet goed voor je. Je hebt het broodnodig om naast alles dat moet en misschien wel energie kost, ook dingen te doen waarmee je je batterij oplaadt. Dat kan ik niet genoeg zeggen. Dus, wat het je kost? Het kost je plezier, het kost je je batterij opladen, het kost je genieten en het kost je ontspannen. En het kost heel veel energie. Toch?

Ontploeteren

Weer zo’n geniale term van Annemiek Leclaire. Ontploeteren. Oftewel, minder moeten en vooral lekker veel leven en genieten. Dat is wat ik jou gun. En wat bovendien gewoon voor jou in het verschiet ligt. Hoe je dat doet? Hier een paar tips. En ja, je zult ze vast ook deels in het boek terug vinden. En mijn klanten zullen ze ook herkennen. Want ze leven er al meer naar, omdat ik het teach, in mijn coaching.

 • Besef dat niet alles kan. Je kunt niet op alle vlakken in je leven tot perfectie gaan. Je vindt het ene belangrijker dan het andere. Je bent van nature beter in het 1 dan in het ander. Je talenten en je interesses liggen niet overal. En dat is ok. Precies zoals het moet zijn, als je het mij vraagt. En dus mag je ook keuzes maken. Kiezen wat je echt wilt doen. Waar je echt aandacht aan wilt besteden. Waar je graag goed in bent en wat je dus graag leert en wat je lekker op een lager pitje zet. Simpelweg omdat je je tijd maar 1 keer kunt besteden. Je kunt vaak aan ons gras zien, dat bijvoorbeeld de tuin bij ons, op een lager pitje staat ;).  En als je dat zelf niet erg vindt en je je oprecht niet meer zo bezig houdt met wat anderen zouden kunnen vinden, dan heb je daar geen last van, geloof me.
 • Kies opnieuw. Je mag opnieuw naar je overtuigingen kijken. Overtuigingen die je hoogst waarschijnlijk over hebt genomen van je ouders of van anderen of je omgeving, zonder dat je het door had. Overtuigingen die eraan bijdragen dat je zoveel ‘moet’. Je mag opnieuw kiezen. Is het bijvoorbeeld wel zo dat je huis altijd helemaal spik en span moet zijn? Vind jij dat zelf? Vind jij dat zelf echt belangrijk? En vind je het de tijd die je eraan besteed wel echt waard? Als je bedenkt dat je daardoor voor andere dingen of lieverds of fijne momenten, minder tijd hebt? Kijk daar eens kritisch naar. Vind jij zelf eigenlijk wel dat elke dag stofzuigen moet? Dat dat stof op je vensterbank het einde van de wereld is? Dat je kinderen altijd minimaal 2 soorten groente eten? Dat jij er altijd tot in de puntjes uit ziet? Dat je alle verjaardagen met een dikke glimlach af gaat? Dat iedereen je aardig vindt? Dat je wel fulltime moet werken als je jong bent?  Dat vriendschappen een leven lang moeten duren, ook als het niet meer werkt? Dat je alle klussen aan moet nemen, want werk is werk? Kies opnieuw. Kies vanuit jezelf. Kies vanuit je hart.
 • En stel jezelf helpende vragen:
  • Moet het echt?
  • Moet het nu?
  • Moet het zo goed?
  • Moet het zo vaak?
  • Moet ik het doen?

Minder moeten, meer willen

Lieve schat, echt, gun jezelf dat je minder moet van jezelf. Gun jezelf een do-able to do. Oftewel een realistisch to do lijstje. Zet er liever 2 dingen op die je ook echt af krijgt en die je ook echt zelf belangrijk vindt. Dat dwingt je om prioriteiten te stellen. Waardoor je steeds weer stil staat bij de voorgaande vragen. En het zorgt voor meer zelfvertrouwen en een rustiger gevoel. Want hoe fijn is het als je ’s avonds bedenkt en voelt, yes ik heb af wat ik wilde doen. Veel fijner toch? Dan alles voor de tigste keer door te moeten schuiven naar morgen, overmorgen, volgende week en tot in Sint Juttemus?  En noem, als je toch bezig bent, je to do-lijstje, maar je wish-list. En ga aan de slag vanuit het gevoel; “hoe heerlijk is het als ik deze dingen straks af heb, wat zal dat fijn voelen.” Zelfde lijstje, wereld van verschil.

Wat gaat er van je to do af?

Ok, doe jezelf een lol. Kies op zn minst iets dat vandaag lekker van je to do lijst mag. En streep dat door. Voelt goed, toch?! En als je nou denkt, ik vind dit wel interessante materie. Ga dan aan de slag met mijn gratis mini – training “relaxter leven in 7 dagen”. Daarin komt dit onderwerp ook naar voren. Oh ja, en schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Ik hou je dan up to date met tips en inspiratie en bijvoorbeeld over toffe cursussen die er nog aan komen. Voor een relaxter leven, uiteraard!

Geniet van je dag.

Liefs,

 Laura