In Blog

Mindfulness: even wat mythes om zeep helpen

Mindfulness, je hoort er steeds meer over. Hierdoor weet je misschien best al wat het is. Maar er komen ook regelmatig mythes langs. Van die verhalen of gedachten over mindfulness die echt niet kloppen. Mythes die er soms voor zorgen dat mensen toch maar niet gaan voor mindfulness. En dat, lieve schatten, vind ik zonde. Want ik ben zo enorm overtuigd van de waarde van mindfulness. Vooral door mijn eigen ervaring ermee. En geloof me, ik was sceptisch, voordat ik begon. Sceptischer ga je ze niet vinden denk ik. Iets met, opgevoed door vrij nuchtere ouders, en een vader die ook nog eens graag heeft dat wetenschappelijk bewezen is dat het werkt. En stiekem lijk ik wel een beetje op hem. Nou is het mooie dat dat inmiddels bewezen is, maar dat wist ik toen nog niet. Maar goed, mythes dus. Daar gaan we.

Mindfulness is voor zweverige types, dus niks voor mij

Eerlijk. Toen ik vroeger dacht aan mindfulness, dacht ik aan de hele dag hummend in de wierook op een kussen zitten. En dan het liefst in zo’n broek met een uberlaag kruis, blote kakkies en de hoogste paardestaart die je kunt hebben. Heb je ‘m? Nou is daar niks mis mee heh. Dus als je dat wilt, be my guest. Maar het was niet het beeld dat mij op dat moment in mijn leven aansprak. En wat een onzin, dat beeld. Mindfulness? Dat kan ook gewoon op je eigen bank, in je eigen kleren. Ja, echt! En het is in mijn optiek alles behalve zweverig. Het zorgt er eerder voor dat je niet meer in je hoofd leeft, maar in het leven zelf.

Mindfulness is mediteren

En? Wees eens eerlijk? Denk jij bij mindfulness ook alleen aan mediteren? Zoals ik vroeger?
Ja, mediteren is er een onderdeel van. Zeker in het begin, omdat het je helpt je aandacht te trainen. Maar mindfulness is meer dan dat. Ik doe (inmiddels automatisch) aan mindfulness, als ik sta te wachten tot ik aan de beurt ben bij de kassa in de supermarkt. Als ik met onze kids aan het spelen ben en er echt met mijn aandacht bij wil zijn, in plaats van te denken aan mijn werk. En ook, als ik met mijn volle aandacht geniet van die mooie lucht. Of als ik merk dat ik pieker en ik dat doorbreek zodat ik weer lekker verder ga met mijn dag. Altijd eigenlijk.

Mindfulness is een wondermiddel

Als je start met mindfulness, ben je meteen zen. Altijd. Nou nee hoor, was het maar zo, haha. Mindfulness aanleren is als het ware het aanleren van een vaardigheid. Als jij een blokjesbuik wilt, heb je die niet in een uurtje trainen. En zo werkt het ook met mindfulness. Bij mindfulness train je als het ware je aandachtspier. En daarvoor moet je meters maken. Dus als je na een paar weken af en toe proberen denkt, ik vind het zo moeilijk en het werkt nog niet, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Want het is ff oefenen. Maar dat is helemaal niet erg, als je daar ok mee bent. Als je er ok mee bent dat het de ene keer makkelijker gaat dan de andere keer. Als je gewoon simpelweg ok kunt zijn met hoe het gaat, in plaats van jezelf met de grond gelijk te maken. Het mooie is dat je dat o.a. dus ook gewoon lekker leert in een  mindfulness cursus. En believe me, dat is fijn. Daar heb je in je hele leven profijt van. Zeker fijn voor de perfectionisten onder ons. En weet je wat nog wel het mooiste nieuws is? Als je de mindfulness cursus echt afmaakt, kun je in je hersenen gewoon verschil zien. Hoe tof is dat? Het stresscentrum, om het maar even zo te noemen, is bijvoorbeeld wat minder actief waarschijnlijk. Ja, echt! Nou, toen ik dat las, was ik om. De wetenschapper in mij, had er ineens zin in, in mindfulness. En hoe. Ik leerde het niet alleen zelf, maar werd ook mindfulness trainer. Simpelweg omdat ik het anderen ook gun, alle voordelen die mindfulness oplevert.

Toch wel tof heh!

Tof toch? Nou weet ik, dat mijn volgers en lezers het over het algemeen vrij druk hebben. Met zichzelf, werk, sociale afspraken, eigen bedrijven en gezin soms. Dat zorgt er heel vaak voor dat ze toch niet voor een reguliere mindfulness cursus gaan, want ja, dan moet je weer naar van die live dagen en dat moet dan maar net uitkomen. En dan is er nog het geld. I get it. Omdat ik je er toch kennis mee wil laten maken, heb ik een online cursus ontwikkeld. Zodat je lekker laagdrempelig kennis kunt maken met mindfulness. Gewoon op je eigen bank, en in je eigen tijd. En om het nog wat aantrekkelijker te maken en nog meer mensen te bereiken met mijn cursus, kun je de cursus in september 2020, voor 44, – hier inkopen. Vervolgens krijg je simpel je inlog op je mail en kun je onderin mijn site inloggen op mijn online academy. Kind kan de was doen, zullen we maar zeggen.

Have fun,

Liefs, 

Laura