In Blog

Pomodoro techniek: een tomaat, to do lijstjes en relaxter leven

Ken je dat? Zo’n dag dat eigenlijk niks uit je handen komt? Dat je continu afgeleid raakt waardoor je aan het einde van de dag eigenlijk weinig af hebt? Dat je de dag dan met een soort knagend en onrustig gevoel afsluit? Ik heb dat nog steeds wel eens. Het omgekeerde is ook wel eens waar. Dat ik zo gefocust ben op wat ik aan het doen ben, dat ik er eigenlijk veel langer mee bezig blijf, dan ik eigenlijk wilde. Waardoor andere dingen weer blijven liggen. Vind ik ook weer niet altijd fijn. Nu is er op niks mis mee heh, met zo’n dag. Wees dus niet te streng voor jezelf. Die dagen horen erbij en dat is ok. Maar het is wel fijn om een tool achter de hand te hebben, voor de dagen dat je dit graag anders wilt. Toch? Zodat je aan het einde van de dag lekker je to do kunt afvinken, zodat je efficiënt werkt, zodat je daadwerkelijk doet wat op dat moment het belangrijkste is. En last but not least, zodat je ook lekker regelmatig pauze houdt. En dat kan allemaal, met de pomodoro techniek. Je begrijpt het, deze techinek draagt bij aan relaxter leven. Althans, dat is mijn ervaring. Wil je dat ook leren? Leuk! Lees dan nu verder. Over een tomaat. Ja, echt. Blijf nog even bij me. Je gaat het vast tof vinden, deze pomodoro-techniek.

De pomodoro techniek: hoe ontstond het en wat heeft het met een tomaat te maken?

De pomodoro techniek wordt vaak genoemd in het kader van time-management. Deze techniek helpt je om vooral de goeie dingen te doen, op een relaxte fijne manier. De techniek helpt je niet alleen om efficient te werken, maar ook om lekker vaak je pauze te pakken.

Hoe deze techniek ontstond? Eigenlijk ging dat heel simpel. De Italiaan Francesco Cirillo, merkte dat hij het anders moest gaan doen. Zoals hij het nu aanpakte werkte het niet voor hem. Hij had altijd zulke goede bedoelingen, maar hij kwam vaak nergens aan toe. Tot grote frustratie. Continu raakte hij afgeleid. Dat veranderde toen hij de timer zag staan. Hij pakte de timer in de keuken erbij, die toevallig de vorm van een tomaat had, en ging het vanaf dat moment, anders doen. Net als de miljoenen anderen die hem hierin uiteindelijk volgden. Niet voor niets. Ik zet de tool ook graag in. Omdat de techniek me niet alleen helpt bij relaxter leven maar ook bij het behalen van mijn doelen. Hoe fijn is dat. En jij kunt er ook mee beginnen. Vandaag nog, als je wilt.

Een kind kan de was doen. Oftewel, iedereen kan dit.

Wat ik nog wel het mooiste vind aan deze techniek is dat iedereen het kan.

 • Kies een paar taken uit die je vandaag wilt uitvoeren.
 • Per taak bekijk je; is deze in 25 minuten uit te voeren? Ja? Mooi! Nee? Knip de taak dan op in delen, die je wel kunt afvinken na 25 minuten.
 • Zet je timer op 25 minuten. Doe de eerste (deel)taak en vink deze af (Jeehhhh).
 • Zet je timer dan op 5 minuten, voor een fijne verdiende pauze.
 • Zet je timer op 25 minuten. Doe de volgende taak (of de deeltaak die je formuleerde) en vink deze weer af (Yess).
 • Zet je timer dan op 5 minuten voor alweer een fijne verdiende pauze. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar van nature sloeg ik die pauzes vroeger vaak over. Niet fijn en niet handig. Met deze techniek pak je deze pauzes gewoon lekker.
 • Zet je timer weer op 25 minuten. Doe weer een (deel) taak en vink weer af met een dikke vette glimlach op je gezicht. Want je hebt het weer af hoor. Hoe fijn is dat!
 • En alweer 5 minuten pauze.
 • En ja hoor, je hebt fijn weer 25 minuten om fijn een taak af te vinken en;
 • Weer even pauze te houden. Nu echter, 20 minuten bijvoorbeeld.

De pomodoro techniek en de fijne voordelen samengevat

Nog even kort samengevat komt het op het volgende neer:

 1. Formuleer een aantal taken waarvan je voelt, als ik die af heb vandaag, vind ik dat heul fijn!
 2. Maak er deeltaken van als het anders niet in 25 minuten past.
 3. En wissel dan 4 keer af tussen 25 minuten een taak en 5 minuten pauze, waarna je een langere pauze houdt. Zo simpel is het. Heerlijk toch?

Het voordeel? Eigenlijk zitten er wat mij betreft meerdere voordelen aan deze techniek. Zeker als ik ze even koppel aan relaxter leven. Een voordeel is dat deze techniek je dwingt steeds na te denken over welke taken nu echt prio zijn en welke niet. Zodat je een realistisch en fijn klein takenlijstje overhoudt. Bovendien helpt de techniek je om na te denken over hoe veel tijd een taak eigenlijk kost. Dat geeft overzicht. Oh ja, kleine tip? Als jij merkt dat je altijd iets te optimistisch bent ;), oftewel dat taken eigenlijk altijd langer duren dan je dacht, is het nu tijd om bijvoorbeeld jouw geschatte tijd keer 1,5 te doen. Past het dan nog steeds in die 25 minuten? Ja? Top. Nee? Maak dan deeltaken. Een heel fijn voordeel van de techniek is dat je lekker vaak vinkjes zet. Oftewel, je viert elke keer even wat je af hebt. Wel zo fijn, voor de kritische mensen onder ons, die misschien vooral gewend zijn om stil te staan bij wat er nog niet af is. Een ander voordeel is dat perfectionisme en te lang dingen tot in perfectie blijven bijschaven, minder ruimte krijgt. Overall? Je dag is relaxed omdat je lekker vaak pauze houdt. En je sluit evengoed met een voldaan gevoel je dag af. Hoe fijn is dat?

Start vandaag al met de pomodoro techniek

Je hebt echt bijna niks nodig voor het toepassen van deze techniek. Enkel een papiertje en een pen om je (deel)taken op te schrijven en een timer. Hier vind je een online timer. Je kunt ook kiezen voor de app die ik zelf gebruik; emphasis. Je kunt natuurlijk ook gewoon je timer in je telefoon zetten. Maar als je je telefoon in de buurt houdt, zet dan wel even al je meldingen en geluidjes uit ;), anders raak je alsnog afgeleid en dat willen we natuurlijk niet hebben ;).

Vond je dit interessant?

Ben jij ook echt in voor relaxter leven en vond je dit een fijne tip? Lees dan gerust vaker mijn blogs. Deze bijvoorbeeld over minder moeten en dus meer genieten. Of lees hier aan welke knoppen je kunt draaien om je stress te verminderen en zo relaxter te leven. Als je je hier inschrijft voor mijn nieuwsbrief, dan mis je niks. Ga je liever echt snel op weg naar dat relaxtere leven? Kijk dan of mijn coaching iets voor je is.

Voor nu, wens ik je een hele fijne relaxte en productieve dag! Misschien wel met de pomodoro techniek. Ik zou het natuurlijk helemaal top vinden als je de tip meteen toepast. Tag me gerust op instagram als je 1 van mijn tips oppakt. Zo inspireer je anderen weer om er ook echt een relaxed leven van te maken!

Liefs,

Laura