In Blog

Trots. Ik vond het bijna een vies woord, vroeger. En jij? Wat vind jij van trots zijn?  En ben jij het wel eens? Op jezelf? En voel je dat dan ook echt? Of vind je trots zijn eigenlijk een tikkeltje arrogant? En doe je liever maar gewoon, omdat dat gek genoeg is?

Trots zijn als kind

Ik heb al zoveel geleerd van mijn kinderen. Bijvoorbeeld door te zien hoe goed zij eigenlijk zijn in trots zijn. De meeste kinderen trouwens. Kids proberen gewoon, ze proberen en proberen. Het gaat eerst tig keer mis en dan, dan lukt het ineens, en dan zijn ze trots. Als ze die toffe tekening maken. Als ze zonder zijwieltjes fietsen. Als ze een stuiterbal verdienen bij de tandarts. Continu, eigenlijk. Weet jij nog? Weet jij nog op welke momenten jij als kind trots was en dat ook echt voelde? Voelde goed heh!

Ben jij nog wel eens trots op jezelf?

Om de een of andere reden raken we dat een beetje kwijt, dat trots zijn. Om de een of andere reden leren we vooral hoe fijn het is om bescheiden te blijven. We leren om kritisch te zijn. Doelen te halen. En dan vooral niet te veel stil te staan bij het halen van die doelen, en vooral meteen door te gaan naar het volgende doel. Ik overdrijf, misschien, een beetje. Maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel. Ben jij nog wel eens trots? En voel je dat dan ook echt? Oh ja, en just for the record. Je hoeft er niet mee te wachten, totdat je bijvoorbeeld een marathon uitloopt, of je bul haalt.

Kritisch zijn is makkelijker

Ja, ik weet het. Kritisch zijn is makkelijker. Het is heel makkelijk om stil te staan bij waar je niet aan toe kwam vandaag. Wat je nog niet deed van je to do list. Wat je beter had moeten doen. Misschien, gaat dat je wel beter en meer automatisch af. Als dat zo is, dan is trots zijn des te leuker. Ok, misschien vind je het in het begin niet zo leuk. Misschien vind je het zelfs wel moeilijk in het begin. Misschien merk je wel dat je het echt lastig vindt om iets te verzinnen waar je echt trots op bent, vandaag. Ja? Klopt dat? Dan is de kans heel groot dat je veel te kritisch bent. Dat je de lat wel wat lager mag leggen. Echt! Je mag al trots zijn, als je vandaag 10 minuten minder lang piekerde. Of omdat je vaker tot tien kon tellen, vandaag. Of omdat je vandaag wel dat stuk gelopen hebt, bijvoorbeeld. Wees trots. Maak het een vast onderdeel van je dag, echt.

Het is zo belangrijk

Waarom dat zo belangrijk is? Trots zijn? En dat vooral ook te voelen? Omdat het een welkome afwisseling is, van het kritische. Een fijn tegengeluid. Wel zo fijn, voor je zelfvertrouwen. Echt! En een stuk motiverender ook, dan dat kritische stemmetje.

Trots zijn is alles behalve arrogant

En nee, trots zijn is niet arrogant. Althans, dat is mijn visie. Het heeft helemaal niks met arrogantie te maken. Het gaat in mijn optiek ook niet over jezelf beter vinden dan een ander, maar jezelf gewoon op waarde schatten. Al denkt de encyclo daar anders over, zie ik net. Hilarisch. Maar goed, dat mag de pret niet drukken. Wees trots, lieve schat. Je bent het waard. Jij bent ok. Goed. Precies zo. Nu al. En daar hoef je niet nog van alles voor te doen of te halen. Ok?

Dus, wees echt elke dag trots op jezelf

Echt hoor. Doen. Eindig je dag met voelen waar je trots op bent. Minimaal 3 dingen. Elke dag. Je zult zien dat het steeds makkelijker gaat. Dat dat je helpt in je zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen, maakt je leven echt relaxter en leuker.

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Bij trots zijn? En bij het vergroten van je zelfvertrouwen? Of uberhaupt bij relaxter leven en werken? Ik help je enorm graag. Simpelweg omdat ik nu zelf ervaar wat een verademing het is.  Lees hier meer over mijn coaching traject. Of plan hier een gratis videosessie. Zie het als een videogesprek waarin je inspiratie krijgt voor jouw relaxtere leven. En vooral ook de motivatie en kracht om er voor te gaan. Met, of zonder mij. Ik hoop met, uiteraard ;). Want ik help je zo graag.

Oh ja, en wil je niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief of volg me Instagram.

Fijne dag!

Liefs,

Laura