In Blog

Minder moeten, met dit zelfinzicht

Heuh? Wat? Minder moeten, door een simpel zelfinzicht? Ja, zeker weten. Ik weet het.  We moeten vaak veel. We hebben allemaal verantwoordelijkheden en we hebben allemaal ballen hoog te houden. En ja, dat is soms druk. En nee, dat vinden we niet altijd fijn. Klopt. Het gekke is, is dat we er vooral zelf voor zorgen dat we het zo druk hebben. Vaak moeten we vooral van onszelf zo veel. Raar toch eigenlijk? Maar dit is eigenlijk wel fijn om te weten. Want dat betekent dat de oplossing ook bij onszelf ligt. En daar houden we van. Althans, daar hou ik in elk geval van. Want dat betekent dat je het vanaf vandaag anders kunt doen. En dat begint echt met zelfinzicht.

Waarom moet jij zoveel van jezelf?

Als je wat dieper kijkt heh. Waarom moet jij dan zoveel van jezelf? Als ik kijk naar alle klanten die ik help op weg naar relaxter leven, dan komen er een aantal dingen steeds weer naar voren. Of eigenlijk komen er steeds soortgelijke gedachten dan wel overtuigingen naar voren, die onder al dat moeten liggen. Om er een paar te noemen;

“Ik moet wel alles  voor elkaar hebben, want anders schiet ik tekort.”

“Ik moet wel alles voor elkaar hebben, want anders stel ik teleur.”

“Ik moet wel alles voor elkaar hebben, want anders verlaten de mensen die ik lief heb mij.”

“Ik moet wel alles voor elkaar hebben, want wat zullen anderen anders wel niet denken?”

“Ik moet wel alles voor elkaar hebben, want anders heb ik niet alles onder controle. En als ik het niet allemaal onder controle heb, dan gebeurt er iets ergs.”

“Ik moet wel alles zelf doen, want die ander, die heeft het al zo druk.”

“Ik moet het wel zelf doen, want ik doe het het beste (of het snelste oid).”

En? Staat er iets tussen dat wellicht onder al dat moeten van jou zit? Voel echt even dat dit er onder zit. Onder al dat moeten van jou. Dat jij vooral degene bent die ervoor zorgt dat jouw to do lijst zo inmens groot is.

Waar komt dit vandaan?

Het is niet perse nodig, maar soms helpt het, om stil te staan bij waar dit vandaan komt. Hoe is dit zo ontstaan? Dat je bijvoorbeeld alles perfect voor elkaar moet hebben, omdat je anders bang bent dat anderen iets naars over je zullen denken? Soms komt dit bijvoorbeeld voort uit wat je is voorgeleefd in je jonge jaren. Soms komt het voort uit jouw eigen interpretatie van een bepaalde situatie of uitspraak in je vroegere jaren. Wat het ook is, het is menselijk. Het is heel menselijk dat je iets dergelijks met je mee hebt genomen in je leven. Dat doen we allemaal. Niks mis mee dus. Maar je mag wel nu kiezen voor iets anders. Iets fijners.

Kies vanaf nu voor iets anders

Het mooie is dat je nu kunt besluiten dat die gedachte of die angst die onder al dat moeten zit, niet (meer) van jou is. Je mag nu kiezen voor iets anders. Voor iets dat net zo waar is en je meer helpt. En wat ervoor zorgt dat je minder moet, van jezelf, vanaf nu. Zo zou je bijvoorbeeld vanaf nu tegen jezelf kunnen zeggen dat je aan het oefenen bent met minder moeten. Dat je het jezelf gunt om alles minder tot in perfectie en meteen te hoeven doen. Omdat je eigenlijk ook wel weet dat dit niet meteen betekent dat je de controle kwijt bent. Ja, sommige dingen moeten echt nu, maar het meeste hoeft echt niet. Of niet nu. Of niet zo goed. Of niet zo lang. Of niet zo vaak. Meestal, is er dan niks aan de hand. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Maar echt, herschrijf je verhaal. Bekijk welke onbewuste overtuiging of angst er onder al dat moeten van jou zit, en herschrijft het. Probeer er wat relaxter naar te kijken. En ga er steeds relaxter naar handelen.

Minder moeten van jezelf geeft zoveel rust

Echt, minder moeten, dat geeft zo’n rust. En voelen, echt voelen, dat dat gewoon kan, geeft misschien nog wel meer rust. Weet je, de balans mag echt wat fijner. Het leven mag vooral ook heel relaxed en leuk zijn. En dat kan ook gewoon. Dus, laat die weegschaal fijner uitvallen. Ga lekker op weg naar minder dingen die moeten en vooral veel dingen die je doet, omdat je ze graag doet. Bijvoorbeeld omdat je je passie er in kwijt kunt. Of je talent.  Oftewel, ga meer leuke dingen doen. Doe lekker veel voor jezelf. Gun jezelf dat! En ja, dat kan best even wennen zijn. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Maar het is het wel waard om er voor te gaan. Want daar wordt je leven zoveel relaxter en leuker van. Lees hier meer over bijvoorbeeld minder moeten, als je dat leuk vindt. Liever echt al heel binnenkort ervaren hoe relaxed het leven kan zijn? Leuk. Check gerust mijn website om te zien wat ik hiern voor je kan doen. Heel veel lieve klanten gingen je voor. Suus, bijvoorbeeld. Dit schreef ze mij, na mijn coachingstraject.

Laura, ik ben je oprecht zo dankbaar. Het voelt zo alsof ik nu toestemming heb gekregen om te genieten. Om de boel de boel te laten, de controle af en toe te laten varen. Wat een rust geeft dat!

Als jij nou denkt, dat wil ik ook. Schrijf je dan hier even in voor een gratis inspiratie gesprek (video-call), dan kijken we meteen of mijn coachingstraject inderdaad iets is voor jou!

Fijne dag.

Liefs,

Laura