In Blog

Wat is mindfulness en wat levert het op?

Mindfulness. Je hoort er zo veel over. Ook heel veel dingen die niet kloppen. Ik schreef er een paar dagen geleden al een blog over. Maar wat is het nou eigenlijk wel? En waarom zijn er zo ontzettend veel mensen die het inmiddels toepassen in hun leven en het nooit meer willen missen? Ik schreef er een infosheet over, die onderdeel is van de start van mijn online mindfulness cursus. Ik deel de info hierin nu ook even met jou.

Wat is mindfulness nou eigenlijk?

Eigenlijk heb je veel meer aan het ervaren van wat mindfulness is, dan aan het lezen van grote hoeveelheden theorie. Je kunt niet leren tennissen en gitaar spelen, alleen door er over te lezen. Met mindfulness beoefenen is het eigenlijk hetzelfde. Het is vooral een kwestie van doen. Ik overstelp je in mijn online mindfulness cursus dus ook niet met theorie. Je gaat vooral doen. En ja, dat is leuk, althans, dat vind ik. En de resultaten zijn het zeker.

Maar hierbij geef ik je toch even een definitie. Het zou zomaar kunnen dat je na het lezen ervan nog geen idee hebt wat het is. Je moet maar van me aannemen dat je na een cursus zeker begrijpt wat er staat, omdat je het ervaren hebt.

Mindfulness betekent:

“Aandacht geven,
op een bepaalde manier gericht,
in het hier en nu,
niet (ver)oordelend,
aan de dingen zoals ze zijn.”

Jon Kabat Zinn

Eigenlijk betekent mindfulness kort gezegd dat je met je volle aandacht bent bij dit moment.

Gerichte aandacht

Misschien herken je wel dat je gedachten soms als het ware met je aan de haal gaan. Je kiest dan niet meer bewust waar je met je aandacht bent. Met mindfulness leer jij weer achter het stuur te zitten en zelf te bepalen waar je je aandacht aan geeft.

Aandacht in het hier en nu

We zijn kampioen tijdreizen ;). Oftewel, we zijn vaak niet met onze aandacht in het huidige moment, en denken dan aan gisteren, of piekeren over morgen. Zo gaan er ongemerkt heel veel mooie momenten aan ons voorbij. Zo zonde. Zo mis je bijvoorbeeld die mooie zonsondergang of die enorme glimlach van iemand die zo belangrijk voor je is. Met mindfulness ga je die momenten niet alleen opmerken maar er ook echt van genieten.

Niet oordelen/ het simpel zien zoals het is

We zijn nogal gewend om een oordeel te hebben over onze ervaringen. Waarschijnlijk doe je dit vaker dan je misschien zelf nu denkt. We denken vaak in termen van fijn of mooi of goed of slecht. Zo hebben we ongemerkt veel oordelen over onszelf en anderen en situaties. En die oordelen zijn vaak ook nog eens negatief. Dit kan knap irritant en vermoeiend zijn. Met mindfulness leer je om minder te oordelen en dingen gewoon lekker simpel te zien voor wat ze zijn. Bovendien leer je om makkelijker om te gaan met gedachten en gevoelens en situaties die je lastig vindt of die stress veroorzaken. Lastige situaties horen nu eenmaal bij het leven. Met mindfulness leer je om hier minder door geraakt te worden. Zodat je daarna weer lekker verder kunt genieten.

Wat mindfulness jou oplevert?

Uiteindelijk is de definitie van mindfulness natuurlijk niet zo belangrijk. Veel belangrijker is wat mindfulness, als je ervoor kiest, jou gaat opleveren.

Ik ervaar zelf vooral veel meer rust in het toch soms wat hectische leven. En ik merk de mooie momenten nu echt op en kan hier enorm van genieten. Ik sta volop in het leven. Mindfulness werkt. Dat is duidelijk.

De wetenschappelijke resultaten liegen er dan ook niet om. Ik ga jou niet overwhelmen met alle wetenschappelijke bewijzen. Maar ik wil je wel even vertellen wat veel omschreven resultaten van mindfulness zijn. Zodat je zelf kunt bepalen of je ook met mijn cursus of een andere, wilt kennismaken met mindfulness.

Resultaten van mindfulness

  • Minder piekeren
  • Minder stress
  • Meer rust ervaren
  • Vriendelijker zijn voor jezelf
  • Groter aanpassingsvermogen
  • Gemakkelijker omgaan met ‘lastige’ emoties en situaties
  • Beter geheugen
  • Grotere concentratie en focus
  • Meer en intenser genieten van de kleine dingen en het leven

Als jij nou denkt, dat wil ik ook! Ga er dan echt voor!

Er zijn zoveel supergoede opties te vinden. Google maar eens. Als je graag een reguliere 8 weekse live-cursus wilt op locatie, dan moet je niet bij mij zijn, want die geef ik niet ;). Gaat je voorkeur uit naar heel relaxed kennis maken met mindfulness in je eigen omgeving, op een door jou zelf gekozen tijd en voor een andere prijs, klik dan hier! Als je slim bent, voor eind september, want dat scheelt toch weer in je portemonnee ;)! Oh ja, good to know; in principe doe je 8 weken over de cursus, maar je houdt 4 maanden toegang, zodat je zeker weten genoeg tijd hebt!

Geniet van je dag!

Liefs,

Laura